0 Comments

Este greu sa scrii despre lumea plantelor si despre oamenii dedicati binelui altora de generatii, fara sa devii sentimental.

Ascultand oameni pasionati precum este doamna Sala Cornelia vorbind despre plante si retetele naturiste, transmise de la o generatie la alta in familia dansei, ramai doar plin de admiratie si recunostiinta in fata acestor plante si producatori care se respecta reciproc si aduc atata bine tuturor generatiilor care cred in miracolul stiintei naturii si al traditiilor populare romanesti.

Eficienta produselor naturiste depinde de multi factori pe care un producator trebuie sa le stie si mai ales sa le respecte. Plantele crescute la munte ofera o eficienta sporita din cauza poluarii reduse a mediului, din cauza conditiilor mai aspre de clima in care cresc si din cauza compozitiei solului in care se dezvolta.

Doamna Sala este una dintre pasionatele producatoare de ceaiuri, creme si tincturi naturale. Mi-am petrecut ultimele trei zile ale vacantei mele de vara, langa standul dansei din Baile Herculane, incercand sa invat cat mai multe despre modul de administrare si afectiunile tratate cu aceste produse.

Recoltarea plantor pentru ceaiuri, creme si tincturi necesita pasiune, multa munca si cunostinte temeinice pentru prepararea lor. Iata doar cateva dintre conditiile corecte de recoltare a plantelor, in scopul folosirii lor in terapia diverselor afectiuni.

  • ,, Nu culegi plantele din locurile in care nu a plouat mai mult de trei saptamani´´.
  • Florile plantelor se culeg in perioada de maxima inflorire, poate tine seama chiar de detalii precum, intervalul de ore din zi intre care pot fi recoltate. De exemplu, Galbenelele (Calendula Officinalis) pot fi recoltate intre orele 11-12 dimineata pana la maximum ora 16.
  • Este minunata intelegerea limbajului florilor si plantelor care au ajuta fermierii locali sa prezica starea vremii. Galbenelele numite si “floarile ploilor” si-au dobandit acest nume poetic deoarece, atunci când nu se deschide era sigur că vin ploile.
  • Pentru fiecare floare intervalul de recoltare este legat de perioada de inflorire maxima. De exemplu, ,,florile magice ale verii’’ sau Sanzienele galbene (Galium Verum),sa fie culese doar in perioada perioada de maxima stralucire a soarelui,
  • Sanzienele albe sau Dragaica (Galium mollugo, Inchegatoare, Sanjuane etc.) se pot culege doar după trecerea zilei de 24 iunie, când se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, din care cauza se mai si numeste ,,floarea Sfântului Ion’’.
  • Radacinoaselor li se aplica alte reguli de colectare. care sunt recolatate doar toamna si primavara si bineinteles ca dupa ploaie este cel mai bine, pentru ca atunci radacina este plina de seva!

Compozitia chimica a plantei difera in functie de solurile pe care creste planta, deci consumul ceaiurilor si tincturilor poate reprezinta si o sursa de substante minerale dar si o sursa de uleiuri volatile. De aceea este important ca pana se raceste ceaiul sa fie acoperit, cu scopul ca aceste substante volatile sa nu se evapore.

Despre uleiurile volatile

Unele dintre plante secreta uleiuri volatile numite si uleiuri esentiale sau uleiuri aromatice.

Printre cele mai cunoscute plante bogate in uleiuri volatile pe care le puteți folosi sunt: Rozmarin, Ienupăr, Lavandă, și Mentă.

Uleiurile volatile reduc inflamația, încurajează regenerarea celulelor și elimină infecția dar mai ales intervin in dezechilibrele hormonale si psihice, precum si in bolile provocate si intretinute de stres.

Importanta compozitiei chimice a solului si plantelor

Un bun exemplu legat de compzitia chimica a solului pe care cresc plantele ar fi cel legat de pamantul argilos.

Argila, care rezulta din degradarea chimica pe termen lung al rocilor, are o compozitie asemanatoare corpului uman, motic pentru care a si fost folosita in Egipt la conservarea mumiilor. Ea contine multe alte minerale si oligoelemente. Din aceasta cauza, plantele crescute pe locuri argiloase sunt foarte bogate in minerale, mai ales in silicati si contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului precum si a echilibrului nervos si hormonal.

Indicatiile terapeutice ale plantelor se bazeaza desigur pe compozitia lor chimica, bineinteles influientata de solul in care cresc diferitele plante.

  • Galbenelelor (Calendula Officinalis), au indicatii bazate pe compozitia lor chimica, bogata in flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substanţe amare, saponine triterpenice, răşini, mucilagii:
  • Ulceraţii si eczeme,
  • gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal,
  • inflamatie colecist (colecistită), boli hepato-biliare,
  • inflamaţii ale colonului si hemoroizi,
  • dereglări menstruale, dismenoree, micoze, vaginite, infecţii urinare, cistite, cancer.
  • Sânzienele albe sau Dragaica (Galium mollugo, Inchegatoare, Sanjuane, etc.) au numeroase proprietăți terapeutice: diuretice, antispastice, antireumatice și afrodisiace, ceea ce le dau eficacitate în diferite afecțiuni precum: tulburări circulatorii, gută, icter, pleurezie, poliartroze și reumatisme cronice.
sanziene plante medicinale
  • Sanzienele galbene (Galium Verum), datorită conținutului chimic mult mai divers decat Sanzienele albe, de la glicozide (luteolină, asperulină, quercetină), coloranți galbeni și roșii, taninuri, acizi organici, flavonoide, enzime de inchegare a laptelui, acidul citric, saponinele, glucidele, uleiul volatil, și săruri minerale, au mai numeroase proprietati vindecatoare fiind folosite in tratarea a numeroase afectiuni, printre care citam:
  • boli digestive (icter, calculoză biliară, curățarea ficatului și a pancreasului de toxine, diaree, enterite, enterocolite, catar gastrointestinal);
  • bolile renale-genitale: calculoză renală cu eliminarea nisipului și a deșeurilor toxice din rinichi și vezica urinară, edeme renale, cistite, nefrite cronice, pielonefrite, tulburări de menopauză, infectie urinara cu bacilul E.Coli, cancer renal și genital;
  • bolile sistemului nervos (nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, ameteli, stări de oboseală și epuizare);
  • tumorile ganglionare, noduli tiroidieni si alte afecțiuni ale glandelor tiroide;
  • cancerului limbii, al laringelui și al organelor genitale;
  • durerilor reumatismale și artrozice;
  • în boli de metabolism (obezitate, anemie).

Uscarea si pastrarea plantelor recoltate pentru ceaiuri

Odata culese, plantele sunt uscate la umbra si in spatii bine ventilate, apoi sunt intoarse zilnic pana sunt gata uscate si depozitate in saci de rafie. Pe vreme ploioasa plantele puse la uscat sunt intoarse precum fanul, de doua ori pe zi.

Urmeaza crearea amestecului plantelor, dupa retete a caror combinatie optima a fost gasita prin experienta, de-a lungul generatiilor acestei familii dedicate vindecarii prin terapii naturiste.

Material intocmit de:

Daniela Ilea Gunnarssonn

M.D. specializarea Stomatologie, Romania

Licentiat in Homeopatie CPH, Birmingam, Anglia

Licenta de Profesor de Fizica, Chimie, Biologie, Islanda

Specialist in Reflexologie, Islanda

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *