Produsele naturale din plante sunt extrem de benefice pentru sanatatea omului. Ele pot fi consumate concomitent cu tratamentele alopate, medicamentoase dar exista si restrictii, deoarece unele plante medicinale interactioneaza negativ cu unele medicamente, sau cu unele boli evolutive grave.
De asemenea ceaiurile si tincturile, trebuie luate cu pauze si in doze recomandate.
Nu subestimati puterea produselor naturale!
Recomandare majora: beti ceaiul de la temperatura camerei sau mai cald si cu inghitituri mici, timp de o jumatate de ora, neindulcit daca se poate, ca sa puteti savura aromele plantelor din ceai!!!!
Cimbrisor (Thymus Serpylum)
Preparatele de cimbrisor nu trebuie utilizate de persoanele care sufera de astrite, enterite, esofagite, insuficienta pancreatica, pentru ca inhiba activitatea enzimatica.
Terapeutii atrag atentia asupra supradozajului! Excesul de cimbrisor poate provoca afectiuni gastro-intestinale si uneori excitare nervoasa urmata de depresie.
Ceaiul de Echinaceea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive (evolutive) sistemice, precum sunt: tuberculoza, scleroza multipla, leucoze, colagenoze, SIDA. De asemenea, nu se recomanda nici diabeticilor sau celor cu boli cronice grave.
Ceaiul de Fenicul (Foeniculum vulgare), nu este recomandat persoanelor epileptice deoarece fencona are proprietati narcotice. Se recomanda a fi inlocuit cu anasonul.
Ceaiul si preparatele pe baza de Ginkgo Biloba sunt interzise in cazul utilizarii unor medicamente inhibitoare in agregarea plachetara, caci ele pot fi potentate de produsele pe baza de ginkgo.
Ceaiul si preparatele pe baza de Ginseng nu sunt recomandate hipertensivilor si celor care sufera de afectiuni cardiovasculare grave si care se afla sub tratament pentru aceste afectiuni.
Ceaiul de ienupar (Juniperus comunis), nu este indicat in starile inflamatorii renale sau insuficienta renala, iar la diabetici face sa creasca nivelul glucozei din sange, sau glicemia. Utilizarea indelungata sau supradozarea poate afecta rinichii.
Ceaiul de maturice (Sarothamnus scoparius) nu se asociaza cu alte medicamente sau solutii alcaline, taninuri, iod si ioduri. Este contraindicat in cazul urmatoarelor afectiuni ale inimii: miocardita, insuficienta cardiaca, bloc atrio-ventricular.
Ceaiul de nalba mare (Althea officinalis), intarzie absorbtia medicamentelor consumate simultan, crescand concentratia medicamentului din sangele circulant.
Coada soricelului ( Achillea Millefolium), care este extrem de utilizat in toate afectiunile legate de infectii si inflamatii, mai ales ale tubului digestiv, poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita. In trecut era atat de des folosit incat se recomanda trecatorului sa salute planta cand o intalneste, spunandu-i: ,,Buna dimineata, domnu’doctor!’’
Ceaiul de sunatoare (Hypericum perforatum) si preparatele pe baza de sunatoare pot produce iritatii gastrice, mai ales daca este baut pe stomacul gol si de asemenea nu ar trebui sa se combine cu: bere, branzeturi fermentate, marinata de heringi si alti pesti, vin si drojdie alimentara. In plus, se vor evita medicamentele antidepresive si antiparkinsoniene inhibitoare de monoaminozidaza (MAO-A si MAO-B). Este contraindicat de a se folosi pe perioada tratamentelor cu Cyclosporinei, anticonvulsivantelor si digitalicelor, teofilina, triptan, etc. Preparatele pe baza de sunatoare pentru uzul intern sunt antagoniste efectelor rezerpinei.
Florile de tei (Tilia Europea) supradozate, folosite in ceai dau complicatii legate de buna functionare a inimii daca se bea mai mult de o luna in perioade de mai mult de doua ori pe an. Pauza dintre doua cure trebuie sa fie de 6 luni.
Articol intocmit de: Daniela Ilea Gunnarsson
M.D. specializarea Stomatologie, Licentiat in Homeopatie